måndag 9 augusti 2010

Vad är Bipolär sjukdom? del 1

Sjukdomsförloppet vid manodepressiv sjukdom eller bipolär sjukdom som det numera kallas kan se mycket olika ut för olika personer och kan även förändras med tiden.

Bipolära manier kan vara kraftiga med psykotiska symtom. Om man får en svår mani kan man bli så uppvarvad att man tappar omdömet. Man kan också bli så aggressiv att man blir farlig för sig själv och andra. Vid bipolär depression finns risk för självmordsförsök och självmord.

Vanligen börjar sjukdomen med några depressiva episoder före den första maniska perioden. I början kan det ta tre till fyra år mellan återfallen. Sjukdomsepisodernas längd varierar också. En del har mycket långvariga manier och depressioner, medan andras symtom endast varar några få dagar.

Varför får man bipolär sjukdom, den vanliga typen?
Orsaken till bipolär sjukdom är ännu inte klarlagd men det finns ett samband som är tydligt och det är att bipolär sjukdom går i arv. Men du kan även få bipolär sjukdom utan tidigare känd psykisk sjukdom i släkten. Även om man vet att ärftligheten finns som faktor är det komplicerat. Det har gjorts en mängd kliniska studier där man bland annat gjort tvillingstudier, dessa har bidragit till mycket stor kunskap.

Men kan man själv få bipolär sjukdom om man inte har arvsgener?
Visst kan man det, Möjligen är det så att vårt medfödda temperament i kombination med händelser under uppväxten gör oss mer eller mindre känsliga för att utveckla någon förstämningssjukdom. Det kan vara Intensiva, omvälvande händelser i livet som separationer, konflikter, intensivt engagemang i arbete eller studier och inträde i vuxenlivet. Droger - alkohol - narkotika kan också utlösa sjukdomen.

Har ålder betydelse för när man får bipolär sjukdom?
Insjuknande kan ske i tidig barndom eller tonår men vanligast kring 20 års åldern.

Hur märker man att man har bipolär sjukdom?
Det är ungefär 4-6 % av hela mänskligheten som drabbas av bipolär sjukdom. Vanliga symtom vid mani: överaktivitet, minskat sömnbehov, rusande tankar, svårt att hålla tråden, irritabilitet, upprymdhet, omdömeslöst beteende. I svåra fall aggressivitet och vanföreställningar. Maniska perioder varar vanligen från några dagar till flera månader.

Vanliga symtom vid depression: nedstämdhet, oförmåga att känna glädje, minskad energi, koncentrationssvårigheter, minskad livslust, hopplöshetskänslor, störd sömn, dålig aptit. I svåra fall självmordstankar, vanföreställningar och oförmåga att fungera i vardagen.

Depressionsperioderna varar vanligen från några veckor till många månader, men även mångåriga tillstånd är vanligt. Mani och depression är de två typiska uttrycken för sjukdomen. Svängningarna mellan dessa två poler har givit namnet "bipolär". Men sjukdomen kan ta sig många andra uttryck.

De maniska symtomen kan vara lindriga - så kallad "hypomani". Det är också vanligt att mani- och depressionssymtom blandas - detta kallas "blandtillstånd". Eller så kan växlingar mellan depression och mani ske tätt - detta kallas "snabbsvängande tillstånd.

Finns det olika typer av bipolär sjukdom?
Ja, det finns i princip 5 olika tillstånd/diagnoser. Skillnaden är i huvudsak hur mycket man svänger upp eller ner och hur länge och hur man gör det. Det är viktigt att man snabbt kan diagnostisera och behandla sjukdomen på rätt sätt. Det är inte ovanligt att man kan ha flera olika sjukdomar samtidigt. ADHD, Borderline eller OCD. Det ställs stora krav på den läkare som skall sköta medicineringen. Vill du veta mer? Det kommer..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar